A Klinikai Biostatisztikai Társaság 2023. októberi ülésének témája: A Biológiai Útlevél alkalmazási gyakorlatának problémái

A Klinikai Biostatisztikai Társaság (KBT) 2023. októberi, rendes havi ülésének témája: A Biológiai Útlevél alkalmazási gyakorlatának problémái.

A témakörben Rakovics Márton (ELTE) fog előadni.

Az előadó felvezetője: A 2008 óta futó WADA Biológiai Útlevélprogram (ABP) célja, hogy folyamatosan monitorozza a sportolók teljesítményét meghatározó biomarkereket, így azok változásán keresztül detektálhatók olyan tiltott teljesítményfokozó eljárások, amelyek specifikus analitikus tesztekkel nem – vagy csak nehezen és költséges módon – kimutathatók (pl. autológ vértranszfúzió). Az ABP statisztikai modellje valószínűségeket rendel a megfigyelt biomarker értékekhez, és amennyiben felmerül a dopping gyanúja, a teljes adatsort egy szakértői csapat értékeli ki. Az előadás egy konkrét eseten kerül mutatja be a rendszer működését és világít rá annak problémás pontjaira, elsősorban a modell által becsült valószínűségek és a doppingvétséget kimondó szakértői döntés közötti átmenetre fókuszálva.

Az ülés kezdetének időpontja: 2023. október 6. (péntek) 14:00, helyszíne az Állatorvostudományi Egyetem, N épület, 3. emelet (1078 Budapest, István u. 2.).

Az ülés online is követhető, minden kedves tagtársat és érdeklődőt örömmel látunk! (A külső érdeklődőket kérjük, hogy a részvételhez írjanak emailt a klin.biostat@gmail.com címre.)

Könyvjelzőkhöz Közvetlen link.

Vélemény, hozzászólás?