A Klinikai Biostatisztikai Társaság 2022. februári ülésének témája: A 6 szigma statisztikai eszközei című könyv bemutatása

A Klinikai Biostatisztikai Társaság (KBT) 2022. februári, rendes havi ülésének témája: A 6 szigma statisztikai eszközei című könyv bemutatása (Typotex, 2021, szerzők: Kemény Sándor, Pusztai Éva, Lakné Komka Kinga, Deák András, Mihalovits Máté, Bodnár-Kemény Klára).

A témakörben Kemény Sándor (BME) fog előadni.

Az eladó felvezetője: A gyártási folyamatokban (de a mondandó az egyéb folyamatokra is érvényes) elkerülhetetlen az ingadozás. Shewhart innovációja, hogy ezt az ingadozást két részre bontja: közönséges ingadozásra és tettenérhető hibára. Ez a két hibaforrás gyökeresen különböző kezelésmódot igényel. A szétválasztás technikája az ellenőrző kártya. A tettenérhető hibák okait meg kell találni és ki kell küszöbölni, ennek fő eszköze a Shainin-módszer. A közönséges ingadozás nagyságát számszerűsítjük és mértékét a megengedett eltéréshez hasonlítjuk, ezt a viszonyt nevezzük a folyamat képességének. Ahhoz, hogy bármit számszerűsíthessünk, nagyságáról véleményt alkothassunk, mérésre van szükség. A mérés felől akkor lehetünk nyugodtak, ha a mérőrendszer hibája elég kicsi, az ennek eldöntésére szolgáló vizsgálatot mérőrendszerképesség-vizsgálatnak nevezzük. Ha a folyamat képességével nem vagyunk elégedettek (túl nagy az ingadozás, ill. centruma nem a megfelelő érték), javítani kell, erre szolgál a folyamatok robusztussá tétele, melynek fő eszköze a Taguchi-féle minőségjavító kísérlettervezés. A termékek alkatrészekből épülnek föl, a folyamatok részfolyamatokból. A statisztikai tűrésezés szolgál annak elemzésére, hogy az alkatrészek és részfolyamatok hibáiból, ingadozásából hogyan tevődik össze az egész termék és folyamat hibája ill. ingadozása. Ennek alapján látjuk, hogy a részfolyamatok/alkatrészek ingadozásának nagysága elfogadható-e, és az ezekből felépülő rendszer megfelelő-e.

A bemutatott könyv a kiadó weboldalán: https://www.typotex.hu/book/11855/kemeny_sandor_a_6_szigma_statisztikai_eszkozei

Az előadás után szokásosan a témával kapcsolatban eszmecserére, kötetlen diszkusszióra kerül sor.

Az ülés kezdetének időpontja: 2022 február 11. (péntek) 14:00.

Az ülésre online kerül sor, minden kedves tagtársat és érdeklődőt örömmel látunk! (A külső érdeklődőket kérjük, hogy a részvételhez írjanak emailt a klin.biostat@gmail.com címre.)

A Klinikai Biostatisztikai Társaság (KBT) 2022. februári, rendes havi ülésének témája: A 6 szigma statisztikai eszközei című könyv bemutatása

Könyvjelzőkhöz Közvetlen link.

Vélemény, hozzászólás?